Kriminológiai Közlemények 14.

Szerző: Válogatott szerzők

ElőszóA tudományos ülésen a vitaindító előadást Dr. Diczig István r. ezredes, a jogtudományok kandidátusa tartotta. A korreferensek Dr. Gidai Erzsébet, a közgazdasági tudományok kandidátusa és Dr. Vavró István a jogtudományok kandidátusa voltak. Az előadást és a korreferátumokat követő vitában több felszólalás és kérdés hangzott el, amelyek közül kötetünk három felszólalást közöl. Az eddigi hagyományainktól eltérően közzé tesszük Dr. Déri Pál egy, a témához kapcsolódó cikkét is, amely ugyan tartalmazza a vitában elhangzott felszólalásának lényegét, de azon túlmenően a bűnözés jelenlegi helyzetére, a látenciára, és a bűnözés prognózisára vonatkozó érdekes és értékes információkat is magába foglal.
Az 1986. végén készített közvéleménykutatások adatai szerint a bűnözés növekedése egyike azoknak a kérdéseknek, amelyek a lakosságot leginkább foglalkoztatják, aggasztják. Ez az érdeklődés magába foglalja a bűnözés várható alakulásának problémái iránti érzékenységet is, amiből arra következtethetünk, hogy a jelen kötetben közzétett írások a szakmai közvélemény körénél szélesebb körű érdeklődésre tarthatnak számot. Kötetünket abban a reményben bocsátjuk útjára, hogy a benne foglalt megállapítások hozzásegítik a cselekvésre hivatottakat a megalapozott döntések meghozatalához.

TartalomA MAGYARORSZÁGI BŰNÖZÉS VÁRHATÓ ALAKULÁSA AZ EZREDFORDULÓIG, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZEMÉLYEK JAVAIT KÁROSÍTÓ BŰNCSELEKMÉNYEKRE
http://kriminologia.hu/files/1401dizcig.pdf Dr. Diczig István előadása
http://kriminologia.hu/files/1402vavro.pdf Dr. Vavró István korreferátuma
http://kriminologia.hu/files/1403gidai.pdf Dr. Gidai Erzsébet korreferátuma
http://kriminologia.hu/files/1404szabo.pdf Dr. Szabó András felszólalása
http://kriminologia.hu/files/1405vigh.pdf Dr. Vigh József felszólalása
http://kriminologia.hu/files/1406deri.pdf Dr. Déri Pál: Bűnözési helyzetünkről
A weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.