"Korrupció" kerekasztal-beszélgetés előadások

2011. június 2. napján a "Korrupció" címmel kerekasztal-beszélgetést tartunk, ahol Társaságunk titkára dr. Inzelt Éva ad elő "A fehérgalléros korrupció" címen. Az előadásának összefoglalója és a további előadók a hírre kattintva olvashatóak.
Vitaindító előadást tart:

Dr. Jávor István (egyetemi docens, ELTE TÁTK, Szociológiai Intézet, Szociológia Tanszék): „Korrupciós hatalmi mechanizmusok a gazdaságban és az igazságszolgáltatásban - empíria és elmélet”

Empirikus kutatás alapján, a szervezeti hatalom elméletre alapozva mutatja be az előadás, hogyan nyernek ki erőforrásokat a szereplők a szervezetekből és azokat hogyan hasznosítják magáncélra, vagy fektetik be a szervezeti érdekek céljából. Bemutatja, hogyan alakult ki mára a korrupciós csoportok szolgáltatásainak önálló piaca.

Korreferátumot tart:

Dr. Inzelt Éva (PhD. hallgató, ELTE Állam-és Jogtudományi Kar, Kriminológiai Tanszék): „A fehérgalléros korrupció”
"Olyan világban szeretnénk élni, amelyben nincs korrupció, mert erkölcsi érzékünkből adódóan tudjuk, érezzük, hogy az rossz, a szó értelméből kiindulva annak mértéke az adott társadalom romlottsági szintjét jelzi.
Az erkölcsi károkon kívül a korrupció által okozott gazdasági károk is hatalmasak. Az előadás bemutatja a korrupció jól elkülöníthető két szintjét: ún. „kisstílű” korrupciót mint például a közúton igazoltató rendőrnek adott pár ezer forint, valamint az ún. „fehérgalléros korrupciót” amely fogalma alá a magas társadalmi állású személy foglalkozása körében elkövetett, rendszerint nem kis összegű korrupciós cselekményeket. Az előadás kitér egy folyamatban lévő empirikus kutatás eredményeire is, amely Magyarországon befektetéssel rendelkező külföldi cégek korrupciós tapasztalatait mutatja be."


Dr. Tóth István János (tudományos főmunkatárs, MTA Közgazdaságtudományi Intézet): „Szabályozási kudarcok és korrupció”
"Az előadás bemutatja azokat a fontosabb gazdaságszociológiai kutatási eredményeket, amelyek alapján a különböző típusú korrupciós tranzakciók kvázi-intézményesülésének jeleire következtethetünk. A korrupció megjelenési formáit nem hatékony szabályozási megoldásokra adott válaszként értelmezzük, kiemelve a kiépülő korrupciós kapcsolatrendszerek személyes és intézményes beágyazottságának szerepét. Az előadások során esettanulmányok bemutatására, az általánosíthatónak tűnő korrupciós mechanizmusok rendszerezésére és a korrupcióellenes szakpolitikai vonatkozások vázolására is kitérünk."
A weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.