Gyászol a kriminológusok közössége

Gyászol a kriminológusok közössége


2019. november 29-én délután 14.00 órakor a brit főváros központjában, a London Bridge-en, egy a kriminológiai közösséget megrázó tragikus bűncselekmény történt: két fiatal kriminológust leszúrtak és három embert megsebesítettek.

Az elkövető ámokfutása a Cambridge-i Egyetemen kezdődött, és a hídon ért véget. Videófelvételek tanúsága szerint civilek különböző, a kezük ügyébe kerülő eszközökkel próbálták feltartóztatni és ártalmatlanná tenni a magából kivetkőzött, késsel össze- vissza szurkáló, robbanómellényhez hasonlító öltözéket viselő tettest, amíg – pár perccel később – egy speciális rendőri különítmény le nem lőtte őt.
Mind a bűncselekmény halálos áldozatai, mind az elkövető egy a Cambridge-i Egyetem Kriminológiai Intézete által szervezett szakmai konferencián vettek részt, amelyet a Learning Together elnevezésű program keretében rendeztek. A program célja az előítéletek leépítése, a résztvevők számára új reintegrációs lehetőségek feltérképezése. A rendezvényt olyan a felsőoktatási hallgatók, valamint bűnelkövetők számára hirdették meg, akik befogadó közösségekben egyenlő partnerként, közösen tanulhattak.
A meggyilkolt áldozatok közül a korábban kriminológiát tanult és rendőrnek készülő, 23 éves Saskia Jones önkéntesként, a 25 éves Jack Merritt pedig koordinátorként vett részt a programban. Jones a büntető igazságszolgáltatás rendszerének hibáival, az annak áldozatul esett terheltek jogaival foglalkozott, míg Merritt az emberi jogok és fogvatartottak rehabilitációjának szószólója, és a retributív igazságszolgáltatás kritikusa volt.
A tettes, Usman Khan résztvevőként volt jelen a konferencián. Khant 2012-ben 16 év szabadságvesztésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban: társaival együtt terrorcselekményt készített elő a londoni tőzsde ellen, valamint dzsihadista kiképzőtábor létrehozását tervezte Pakisztánban. 2018 decemberében bocsátották feltételes szabadságra.
A gyilkosságot követően a kriminológusok emlékéhez méltatlan politikai megnyilvánulások láttak napvilágot.

A Magyar Kriminológiai Társaság elnöksége elítéli a tragédia politikai célokra, a közvetlen áldozatok szakmai meggyőződésével szöges ellentétben álló punitív populizmus érdekében történő felhasználását. Osztozunk a szakmai közösség fájdalmában és a családok gyászában.
A weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.