A fogvatartás ára

A Magyar Kriminológiai Társaság következő tudományos ülését 2015. május 28-án (csütörtökön) 17.00 órakor
tartja A fogvatartás ára címmel. A rendezvényen ingyenes, a részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges.

Az ülés témája a Magyar Helsinki Bizottság megbízásából a Budapest Intézet által készített kutatás eredményeinek bemutatása, a kutatás a fogvatartás egy főre eső költségét mérte fel. (Részletek: http://helsinki.hu/a-fogvatartas-ara)

A tudományos ülés előadói:
Váradi Balázs, partner, vezető kutató, Budapest Intézet
Kadlót Erzsébet, ügyvéd, a Társaság főtitkára
Kiszely Pál, bv. dandártábornok, bv. főtanácsos, BVOP

Az ülés levezető elnöke:
Dr. Gönczöl Katalin a Magyar Kriminológiai Társaság elnöke

A kutatásról

A Budapest Intézet - a Magyar Helsinki Bizottság megbízásából készített - úttörő költségbecslése azt modellezi, hogy fajlagosan, egy fogvatartottra vetítve, mekkora költségnövekedést jelentene, ha a fogvatartottak száma tartósan 1500 fővel növekedne. A tanulmányból kiderül, ha a magyar állam a mostani zsúfoltsági szinten akarna elhelyezni büntetés-végrehajtási intézeteiben plusz 1500 főt, nyilvánvalóan új börtönökre és új dolgozókra lenne szükség, ami alaposan megnövelné az egy fogvatartottra eső költségeket is. 144%-os börtönzsúfoltság mellett is 21,5 százalékkal nőnének a költségek. Amennyiben azonban a telítettség nem lépné túl a 100%-ot, a mostanihoz képest elítéltenként 39%-kal kellene többet költeni a fogvatartásra.

Érdekessége a vizsgálatnak az is, hogy a büntetés-végrehajtással szemben, amely évi 8–9 ezer forintban határozza meg az egy fogvatartottra jutó napi költések (építés, karbantartás, rezsi, személyzet, egészségügyi, foglalkoztatási, dologi kiadások) összegét, most kiderül, hogy a közvetlen költség ennek mindössze úgy 40%-a: 3562 Ft. Az eltérés abból adódik, hogy a tanulmány a szakpolitika számára releváns ún. változó költségekkel számol. Ebben az összegben tehát nincs benne a rendszer fenntartásának fix költsége, ami magában foglalja a BVOP üzemeltetését, fenntartását és általában minden olyan költséget, amely független a fogvatartottak számától.

Újszerű, hogy a kutatók költségként kalkuláltak a zsúfoltság miatt indított strasbourgi perekben megítélt jóvátételekkel is. Mivel a kutatás 2014 végén zárult, ez az összeg még csak évi 2000 forint volt fogvatartottanként. A 2015. március 10-i iránymutató (pilot) ítélet viszont azt sejteti, ha az állam nem hajlandó gyorsan és érdemben csökkenteni a zsúfoltságot, akár napi tételként is számolhatunk majd ezekkel a kétezer forintokkal.

http://www.kriminologia.hu/files/meghivo_tudules_2015_05_28.pdf Részletek a meghívóban.
A weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.