Filmvetítés: Ítélet Magyarországon

2014. november 20-án Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmje lesz látható, a vetítés után Hajdú Eszter rendezővel Hack Péter tanszékvezető egyetemi docens és Fleck Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár vezet majd egy interaktív beszélgetést, amelyen dr. Csonka Árpád, a sértettek jogi képviselője is részt vesz.

Amikor nyilvánossá vált a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per kezdő dátuma, Hajdú Eszter dokumentum-film rendező elhatározta, hogy az egész tárgyalás-sorozatot dokumentálja, emléket állítva ezzel az áldozatoknak. Akkor még arra lehetett számítani, hogy a teljes per 1 év alatt lezajlik, azonban két és fél éven keresztül tartott a tárgyalássorozat.

Az ügy

A vád szerint az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadt fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben ők a felgyújtott házukból menekültek. Kislétán egy 13 éves lányát egyedül nevelő asszonyt végeztek ki sörétes puskával éjjel az otthonában, álmában. Életveszélyesen meglőtt kislánya testébe másfél száz sörétszem fúródott.

A rendőrség sokáig hiába kereste az elkövetőket, és hosszú időn keresztül nem is kezelte etnikai indíttatású támadássorozatként az eseteket. A kislétai támadás után 100 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Két héttel később fogták el a négy feltételezett elkövetőt a rendőrök.

A romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi (K. Árpád, testvére, K. István, P. Zsolt és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. István) elsőfokú büntetőpere Budapesten, a Budapest Környéki Bíróságon zajlott le. A vád szerint az elkövetők rasszista indíttatásból hajtották végre cselekményeiket.

A film a Miradouro Media/Perfect Shot Films magyar, német, portugál koprodukcióban készült és idáig a világ 25 országának 27 fesztiválján mutatták be, és 12 nemzetközi díjjal jutalmazták.

Sok szeretettel meghívunk minden tagok és érdeklődőt a Büntető Eljárásjogi és Büntetés Végrehajtási Jogi TDK és a Kriminológiai TDK együttműködésben szervezett különleges TDK alkalomra.

További részletek http://kriminologia.hu/files/plakat_itelet.pdf a meghívóban.
Csatolmány:
plakat_itelet.pdf
A weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.