Emlékezés a romagyilkosságok áldozataira

A Magyar Kriminológiai Társaság, mint közhasznú egyesület hivatalosan csatlakozott az X Kommunikációs Központnak a romagyilkosságokra való virtuális megemlékezésre való felhívásához.

VIRTUÁLIS MEGEMLÉKEZÉS A ROMAGYILKOSSÁGOK ÁLDOZATAIRA

A Telenor, az IBM, a Terror Háza Múzeum, a Snétberger Központ vagy a Libri is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, melynek keretében augusztus másodikán, a kislétai gyilkosság évfordulóján levetítik, vagy felületeiken nyilvánosságra hozzák a romagyilkosságok áldozataira emlékező kisfilmeket.
Számos cég, média vagy szervezet vesz részt abban a kezdeményezésben, melynek keretében augusztus másodikán, a kislétai gyilkosság emléknapján, egyben a roma holokauszt évfordulóján levetítik, vagy felületeiken nyilvánosságra hozzák a romagyilkosságok áldozataira és túlélőire emlékeztető kisfilmeket. Az akcióhoz csatlakozott többek között a Telenor, az IBM, a Terror Háza Múzeum, a Snétberger Központ, az Otthon Centrum, a Libri, a Katona József Színház, a 100 Tagú Cigányzenekar vagy a Mandiner.

A filmeket augusztus másodikán levetítik a Budapest Film mozijaiban, a Művészetek Völgyében és a Lőrincz pap téri Pesti Jézus Szíve Templomban.

A Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt főszereplésével készült Bőrük volt a bűnük sorozat párperces spotjaival a kezdeményező X Kommunikációs Központ országos méretű virtuális megemlékezést indított, hogy a tragikus események ne merüljenek feledésbe.

2008 és 2009 között hat roma ember, köztük egy négyéves gyermek vesztette életét, és többen súlyosan megsebesültek a romák elleni támadás-sorozatban. 2009. augusztus másodikáról harmadikára virradóra gyilkolták le Kislétán Balogh Máriát, és sebesítették meg életveszélyesen 13 éves kislányát. 64 évvel korábban ugyanezen a napon semmisítettek meg több ezer romát Auschwitz-Birkenauban.

A szervező X Kommunikációs Központ azért jött létre, hogy szociális, esélyegyenlőségi és egyéb társadalmi ügyekben változásokat generáljon.

A megemlékezéshez csatlakozók listáját itt találja:

http://xkk-riport.blog.hu/2013/07/29/akik_mar_csatlakoztak_a_virtualis_megemlekezes_kampanyhoz

A filmek linkjeit itt találja:

Nagycsécs
https://www.youtube.com/watch?v=6Tz2z8CCSHk

Tatárszentgyörgy
https://www.youtube.com/watch?v=esWGIqIMu54

Kisléta
https://www.youtube.com/watch?v=_tMjOdh1U-g

Tiszalök
https://www.youtube.com/watch?v=H1CN00w5n5A
A weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.