Elhunyt Nils Christie

Nils Christie (1928. február 24. – 2015. május 27.) norvég szociológus és kriminológus volt. 1966 óta volt az Oslói Egyetem jogi karán a kriminológia professzora. Christie a 20. század egyik legnagyobb hatású tudósa a kriminológia terén. Magyarul 1991-ben A fájdalom korlátai és 2004-ben a Büntetésipar című művei jelentek meg, illetve a http://www.kriminologia.hu/publikaciok/kriminologiai-kozlemenyek-55 Kriminológiai Közlemények 55. számában Bűnözés-kontroll Európában és Észak-Amerikában című tanulmányát adtuk közre.

"Figyelemfelhívásnak szánom ezt a könyvet... – írja a műről Nils Christie norvég jogász, szociológus, az Oslói Egyetem kriminológia professzora, aki az elmúlt évtizedekben a "börtönbüntetés" filozófiai és szociológiai kérdéseit kutatta. Arra hívja fel figyelmünket, hogy a büntetések napjainkban sokkal valóságosabb veszélyt jelentenek, mint maguk a bűntettek.
Első hallásra talán kicsit mosolygunk ezen az állításon, hiszen a legkézenfekvőbb megoldás, ha társadalmunk bűncselekményt elkövető tagjait jó hosszú időre bebörtönözzük, társadalmon kívülivé tesszük. Ez is egyfajta bűnmegelőzés. A kérdés csupán az: a börtönbüntetés – túl a szabadságelvonás okozta fájdalmon – valóban hatékony megoldás-e a bűnözés kezelésére? Valóban megoldás lehet-e a társadalmi és gazdasági változások következményeinek (árnyoldalainak) kezelésére? Olyan jelenségekére, mint a jövedelemhez, a vagyonhoz vagy a fizetett munkához való egyenlőtlen hozzáférés. A szerző magyarul 1991-ben megjelent A fájdalom korlátai című művében arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a büntetésben megnyilvánuló erőszak csak a társadalom tehetetlenségét fejezi ki. E tézisen alapul a Büntetésipar mondanivalója is, érvrendszere és a vizsgált területek azonban félelmetesen új dimenziók felé kalauzolják olvasót. A számos "nehéz" adatot és elemzést egyszerűen és könnyed stílusban mutatja be, így nemcsak a szakemberek, az egyetemi hallgatók, de az érdeklődő laikusok számára is igazi olvasmányvéleményt nyújt. Akár egyetértünk mondanivalójával, akár kritikával illetjük, ez egy olyan könyv, amely megmozgatja az olvasó fejében a fogaskerekeket. Nem lehet nem beszélni róla, minden büntetőjogásznak és kriminológusnak kötelező olvasmány."

Gábor Luca a szerkesztő előszava a könyv kiadása alkalmával
A weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében.